Ekmussling, shiitake

Ekmussling, eller shiitake, tillhör familjen Omphalotaceae och släktet Lentinula.

Ett vanligt artnamn för den här svampen är Lentinula edodes (Berk.) Pegler. Det finns minst fjorton synonymer till Lentinula edodes.

Shiitake är det japanska namnet. Andra namn på ekmussling är Forest mushroom, Lentinula, Pasania fungus och xiang gu.

Letinula-arterna hittas i tropiska Asien, Slovenien, Colombia, Nordamerika, Australasia och tempererade Asien. Både fruktkropp och mycel används.

Shiitake växer i grupper på ruttnande trä, speciellt shii och andra träd inom bokfamiljen, kastanj, ek, lönn, ambraträd, poppel, avenbok, acacia och mullbär. I Japan växer shiitake ofta på ”shii trees”, Castanopsis cuspidata (Thunb.) Schottky (släkt med bok och ek).

Ekmussling har odlats sedan 1200-talet. Idag odlas den på många platser i världen inklusive Sverige.

Huvudsakliga ingredienser i ekmussling

  • Kolhydrater: monosackarider inklusive glukos och mannos; polysackarider inklusive β-glukaner: främst lentinan (1,3-β-D-glukan) och en aktiverad komponent som innehåller hexos: 1,3-β-glukan.
  • Fenolkomponenter: fenola syror, kumarin och fenolaldehyd; flavonoider; ligniner.
  • Glykoproteiner: främst laminaassocierade polypeptider (LEN, LAP).
  • Terpenkomponenter: tetraterpener: karotenoider inklusive lykopen och β-karoten; steroider: steroler inklusive ergosterol (provitamin D2), fungisterol, β-sitosterol, β-stigmasterol och ergosol-7,22-dien-3-alkohol.
  • Fixerad olja: fettsyror inklusive linolsyra.
  • Protein och aminosyror: inklusive serin, treonin, lysin, arginin, fenylalanin, metionin, glutaminsyra, alanin, prolin, fria aminosyror, 5’-nukleotider och lentin.
  • Vitaminer: inklusive B1- och B2-vitamin, niacin, pantotensyra, B6-vitamin, folat, C- och D-vitamin.
  • Mineraler och elektrolyter: inklusive kalium, kalcium, magnesium, mangan, järn, fosfor, natrium, zink koppar och selen.
  • Övriga: eritadenin, organiska syror, fiber, erytritol, kopalsyra, adenosin och karvakrol Infusioner från mycel från odlad ekmussling innehåller β-glukanen polysackarid KS-2.

Ekmussling, shiitake, i traditionell medicin

Lackticka, reishi, eller lingzhi, har en mer än 2 000 år lång tradition inom främst traditionell kinesisk medicin. Ett tidigt skriftligt dokument som beskriver svampens värde härstammar från eran av Shih-huang (Qin Shi Huang) av Ch’in-dynastin (221–210 f.Kr.)

Den kinesiska medicinen använder många preparationer som extraherats från Ganoderma lucidum vid stödjande behandlingar av kroniska sjukdomar.

Vissa svampar, som reishi och chaga, kan extraheras med så kallad dual extraction då de innehåller både vattenlösliga α-glukaner och alkohollösliga terpenoider.

Lackticka används ofta tillsammans med sidenticka (Trametes versicolor).

I den kinesiska traditionen beskrivs Ganoderma bland annat som Mushroom of Immortality, 10,000-Year Mushroom, Mushroom of Eternal life och God’s Herb.

Aktiviteter och egenskaper

  • Temperatur: neutral.
  • Smak: söt.
  • Tropism: mjälte, mage och lungor.
  • TCM: fyller på qi och ger näring till blodet, löser fukt och slem.