Acerolakörsbär och C-vitamin
Acerola, eller barbadoskörsbär, är en tropisk, fruktbärande buske eller litet träd i växtfamiljen Malpighiaceae (malpigiaväxter, som består av sjuttiosju växter).
De två vanligaste acerola-arterna som beskrivs i den fytomedicinska litteraturen är Malpighia emarginata DC. och Malpighia glabra L. De här växterna och bären har liknande innehåll.
Malpighia emarginata härstammar från Paraguay och Brasilien i Sydamerika, och Centralamerika och södra Mexiko, Puerto Rico, Dominikanska republiken och Haiti. Den odlas också i Texas och subtropiska delar av Asien.
Malpighia glabra växer främst från södra Texas till Venezuela och Ecuador samt Karibien.
Andra populära namn på acerola är Acerola cherry, Barbados cherry, West indian cherry, Guarani cherry och Huesito.
Huvudsakliga ingredienser i acerolakörsbär
Acerolakörsbär är naturligt rika på C-vitamin. Färska bär innehåller 1 400–2 500 mg C-vitamin per 100 gram.
- Vitaminer: C-vitamin, främst askorbinsyra samt dehydroaskorbinsyra. Halten C-vitamin varierar mycket med mognadsgraden hos frukten (högst i grön, omogen frukt, och lägst i fullt mogen frukt), säsong, klimat och geografi. Dessutom A-vitamin, tiamin, riboflavin och niacin.
- Essentiell olja: med smakkomponenter (över 150 flyktiga ämnen) inklusive alifatestrar, terpenoider, ketoner, aldehyder och alkoholer.
- Kolhydrater: monosackarider inklusive glukos, fruktos och sukros.
- Mineraler: främst kalcium, järn och fosfor.
- Övriga: L-äppelsyra och värmeresistent enzym (tål upp till 103 grader C).
C-vitamin bidrar till
- immunsystemets normala funktion
- att bibehålla immunsystemets normala funktion under och efter intensiv fysisk träning
- att skydda cellerna mot oxidativ stress
- att minska trötthet och utmattning
- normal kollagenbildning som har betydelse för blodkärlens normala funktion
- normal kollagenbildning som har betydelse för benstommens normala funktion
- normal kollagenbildning som har betydelse för broskets normala funktion
- normal kollagenbildning som har betydelse för tandköttets normala funktion
- normal kollagenbildning som har betydelse för hudens normala funktion.
normal kollagenbildning som har betydelse för tändernas normala funktion - normal energiomsättning
- nervsystemets normala funktion
- normal psykologisk funktion
- att återbilda den reducerade formen av vitamin E
- C-vitamin ökar dessutom järnupptaget.